e- publicació
Abans de començar qualsevol explicació llarga i pesada, primer començar per el començament.
Primer de tot, si algú no sap el que volen dir les dues paraules, web 2.0 i periodisme participatiu, el més intel·ligent que es fa és preguntar : Què és?. Doncs bé, sobre la web 2.0 podem dir que és un tipus de web que depèn de l’usuari on permeten una lectura dels textos que hi podem trobar i també ens permet penjar els nostres textos, les nostres opinions, és a dir, que bàsicament està orientada a la interacció i les xarxes socials. Fent referència al periodisme ciutadà i participatiu és el periodisme que apareix amb la generalització dels blogs on la gent de carrer penja a la xarxa les seves opinions sobre diversos temes.
Amb aquestes petites definicions ja hi hauria més que suficient si només es volgués saber el significat per sobre, però si es vol conèixer amb més profunditat, aquí va un poquet més d’informació.
- Web 2.0
Va néixer el 2004 però es va popularitzar al 2005. Abans de la web 2.0 hi havia la web 1.0 que funcionava només amb el creador de la pàgina, és a dir, l’editor de la web es comportava igual que un servidor i els navegadors o clients de la informació es comportaven únicament com a consumidors d’aquesta. Així funcionava Internet des dels seus inicis i fins el 2004.
A partir del 2004 i amb l’aparició de la web 2.0 les coses canvien vertiginosament ja que l’editor i l’usuari acaben sent la mateixa persona, és a dir, que de la mateixa manera que es consumeixen els recursos de la web (informació) també ens permet subministrar-los. Un molt bon exemple és la web coneguda com Wikipèdia ( http://www.wikipedia.org/ ) on es pot veure que tota la informació que hi podem trobar ha estat subministrada per els propis usuaris (abans ha passat per uns criteris de verificació del contingut).
Com que deixa de ser una aplicació per convertir-se en una plataforma, amb la qual hi podem interactuar, és molt important que l’usuari tingui ple coneixement del software servidor, la sindicació de continguts, els protocols de missatges, etc.
Tot i que sembla que la web
- Periodisme ciutadà i participatiu
Les característiques principals són que l’editor es converteix en l’únic que té poder sobre aquesta informació, per tant, no necessita verificar la seva informació (es converteix en el seu propi moderador), els diferents navegadors poden llegir la informació que està penjada i deixar algun comentari, però no els hi està permès participar activament a l’aportació de informació. És un sistema molt més tancat.
Tot hi que poden participar gent de carrer, hi ha periodistes que també han creat el seu propi blog per poder donar la seva opinió sobre uns fets, que potser dins la redacció no els hi està permès.
Per últim, si es vol ampliar una mica més els dos temes que he tractat deixo algunes pàgines web que crec que poden ser interessants.
- http://www.comunicacio21.com (periodismo ciutadà)
- http://www.nxtbook.fr/nxtbooks/ifra/web2-0_stdp/index.php (web 2.0)
- http://e-periodistas.blogspot.com/ (periodismo) By Karla
1 comentari:
Karla,
No has entés bé què és periodisme participatiu ni ciutadà.
Alfons
Publica un comentari a l'entrada